Lukt het niet om de stem-app pitchlab of jouw stemapparaatje de snaren te laten herkennen die jij aanslaat? Lees dan verder voor

extra hulp en advies bij het gitaar stemmen krijg je met deze tips bij gitaar stemmen

Tips bij gitaar stemmen

Gisteren hebben wij een post op deze blog gezet om beginners te helpen bij het gitaar stemmen. Cursisten die hun oren nog niet getraind hebben op het stemmen van de gitaar lezen hier over twee hulpmiddelen: namelijk een stemapparaatje en pitchlab. Maar wat nou als deze hulpmiddelen niet de snaren herkennen die jij aanslaat? In dat geval kan je gebruik maken van deze tips bij gitaar stemmen.

Te laag/hoog afgestelde snaren.

Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat de snaren van jouw gitaar te hoog of te laag zijn gestemd, waardoor de toon van de snaar niet meer in de buurt ligt van wat het stemapparaatje of pitchlab verwacht. Het kan dat de snaar een volledige toon lager gestemd staat, waardoor pitchlab bijvoorbeeld een D of zelfs een C opvangt bij de dikke E-snaar.

Probeer naar het volgende te kijken.

Dunne e-snaar — als deze te laag staat krijg je op pitchlab waarschijnlijk de C of D (volg alfabet naar beneden) te zien. In dit geval moet je de snaar aandraaien, zodat deze strakker wordt. Als de e-snaar te strak staat aangedraaid dan zie je waarschijnlijk dat pitchlab de F of zelfs de G (of hoger) laat zien. Dit betekent dat de snaar losser gedraaid moet worden. Dan zakt deze weer naar de E-toon.

Dit geldt voor alle andere snaren, dus:

 

B snaar,               Te laag = A,G (of lager dus) Te hoog= C,D (of hoger) de logica is dus volg het alfabet naar beneden of naar boven.

G snaar’,              Te laag = F,E (of lager) Te hoog=  A, B(of hoger)

D snaar,               Te laag = B, C (of lager) Te hoog= E,F (of hoger)

A snaar,               Te laag = G, F (of lager dus) Te hoog= B,C (of hoger)

Dikke E-snaar,   Te laag= D,C (of lager dus) Te hoog= F,G (of hoger)

 

Speciale tekens

Kijk ook uit dat je soms bijvoorbeeld een G# (G met kruis) ziet of G♭ (G met molteken). Het kruis betekent dat je niet een G hebt maar een zogenaamde Gis – dit komt allemaal aan bod in de cursussen en hoef je nu niet te weten. Belangrijk is dat je moet weten dat je dan lager moet stemmen, omdat de Gis een halve toon boven de G zit. Andersom als je een G met een molteken ziet (♭), de zogenaamde Ges,  moet je hoger stemmen naar de volle G toe. De Ges zit een halve toon onder de G.

Dus als u een kruis ziet, dan staat de snaar hoger.

Een mol betekent dat de snaar lager staat.

 

Externe tips bij gitaar stemmen

Hoewel onze gitaarleraar jou alles leert wat je moet weten over het stemmen van de gitaar in de eerste les van de basiscursus, vind je het misschien fijn om nog eens te horen hoe elke snaar moet klinken in deze video. Al vergt het stemmen van de gitaar aan de hand van deze video misschien al wat meer ervaring van het oor dan bij onze cursussen. Onze gitaarleraar Elco laat de snaren ook horen in les 1.6.

Mocht het nou echt niet lukken, dan kan je ook altijd even langs een muziekwinkel gaan. Zij kunnen de snaren dan op de juiste manier stemmen zodat ze allemaal goed staan. Daarbij kunnen zij ook even de hals bekijken en checken of alles naar behoren werkt. Maar uiteindelijk zal de gitaar nog een keer gestemd moeten worden. Dan kan je weer terecht bij onze post over gitaar stemmen om de juiste toon weer te vinden.

 

Is jouw vraag over gitaar stemmen nog niet beantwoord?

Wees geen vreemde, en stel je vraag in de comments! Niet alleen vinden wij het leuk om jou verder te kunnen helpen in jouw gitaarspel, jij kan zo ook jouw mede-cursisten helpen aan nog meer tips bij gitaar stemmen.

 

Bij de Online Gitaar Academie kan ook jij gitaar leren spelen!

Laat een reactie achter