Een gitaar stemmen hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel erg belangrijk om te doen. Als jij jouw gitaar niet stemt kan je onmogelijk jouw favoriete liedjes spelen. Heb jij al de namen van gitaarsnaren al geleerd? Dan kan jij beginnen met het stemmen van de gitaar.

In deze video leer jij een gitaar stemmen op 3 verschillende manieren:

1: Stemapparaat

Gitaar stemmen is makkelijk met stemapparaat die bijvoorbeeld e snaar, a snaar, d snaar, g snaar, b snaar en de e snaar juist stemt

Een van de makkelijkste manieren om een gitaar te stemmen is door middel van een stemapparaatje. Deze klik je gemakkelijk op de kop van de gitaar en met een wijzertje geeft hij aan of de gitaar die je aanslaat strakker of losser gedraaid moet worden.

2: Stem-App

gitaar stemmen is makkelijk met stemapp pitch lab die goede tonen en noten bij juiste snaren toontNog veel handiger is om een gratis app te downloaden zoals pitchlab. Deze laat een trillende snaar zien en geeft aan of de snaar te laag of te hoog klinkt. Als de snaar op de goede hoogte is gestemd, wordt de snaar groen.

3: Gitaar stemmen met oren

Een andere manier die ietsjes meer oefening vraagt, is om alleen met je oren te stemmen. We gebruiken dan een referentietoon van een stemvork, de piano of van het internet, en stemmen zo de snaren op gehoor.

 

Lukt het nog steeds niet om jouw gitaar goed gestemd te krijgen? Kijk dan naar deze aanvullende tips bij gitaar stemmen.

 

Bij de Online Gitaar Academie kan ook jij gitaar leren spelen!

Om gitaar te leren spelen, moet je  deze natuurlijk wel kunnen stemmen. Dat maakt het wel zo makkelijk om de juiste tonen te kunnen spelen. Sta jij ook nog in de startschoenen, en wil je gratis een begin maken aan jouw gitaarspel? Dan kan jij beginnen met de gratis proefles. Leer in 1 tot 3 weken een unieke cover van het nummer Clocks van Coldplay spelen!

Kan je niet wachten om toegang tot de volledige cursus te krijgen? Bekijk dan het volledige cursussenpakket van de Online Gitaar Academie.

 

Transcript video tekst 1

Hallo, welkom bij de Online Gitaar Academie! Dit is video 6 van de basiscursus. We gaan in deze les iets belangrijks doen namelijk; hoe stemmen we een gitaar? Je gaat een gitaar leren stemmen. Er zijn natuurlijk enorm veel manieren voor. Je kan op gehoor stemmen, je kan een stemvork gebruiken of met één toon de rest van de tonen stemmen. Maar het allermakkelijkste is om een stemapparaatje te gebruiken. Die kan je kopen in een muziekwinkel, maar het handigste is nog wel om het gratis van het internet te downloaden. Dat kan je gewoon op een smartphone of op een tablet installeren. Als je onder in beeld kijkt, heb ik een stemapparaatje wat ik gebruik; Pitchlab. Kan je opzoeken in het E-book, maar die app is een betrouwbaar als stemapparaatje.

Transcript video tekst 2

Dan gaan we als volgt eens kijken hoe een gitaar klinkt als hij goed gestemd is. Geen gekke tonen die eruit knallen. Klinkt allemaal best goed. Als we dan gaan kijken hoe dat er op het stemapparaatje uitziet, speel ik een toon, in dit geval de dikke E-snaar. En dan zegt ie ‘in-tune’, wat betekent dat ie dan goed gestemd is. Maar het kan ook zijn dat een toon, dat de gitaar volledig vals is, daar is dan natuurlijk niet mee te spelen, dus zorg dat je gitaar altijd gestemd is. Als we nu de snaar weer aanslaan zien we dat de dikke E-snaar niet goed is. Hij moet namelijk groen worden. Er staat Tune Up, wat betekent dat de snaar strakker gedraaid moet worden. Als we een snaar strakker draaien, draaien we het stemmechaniek knopje van ons af. Dan zien we dat ie nu weer goed gestemd is.

Transcript video tekst 3

De A is gewoon..ja.. hij is eigenlijk bijna goed gestemd, maar hij geeft net iets anders aan. Er staat ook soms tune down, wat betekent dat net een fractie te hoog is, dus dan gaan we een heel klein beetje naar ons toe draaien, zodat de snaar een tikkeltje losser wordt gedraaid en de goede toon krijgt. Dan gaan we kijken naar de D-snaar. De D-snaar is tune up dus dat betekent die moet strakker, dus draaien we van ons af. Nu hebben we hem dus te strak gedraaid want nu zegt ie tune down, dus nu weer wat losser naar ons toe draaien. Dus het is belangrijk om in kleine stapjes te draaien. Dus niet enorme slagen maken, maar heel kleine draaien maken. Nu is ie goed.

Transcript video tekst 4

Dan gaan we door naar de G-snaar. Die is te hoog, hij zegt tune down, dus de toon moet omlaag, dus de snaar gaan we wat losser draaien en dan is ie ook weer goed. Dan hebben we de B-snaar, die is eigenlijk de te laag. Hij zegt tune-up. Dus we gaan hem strakker draaien, van ons af. Nu hebben we hem weer iets te ver gedraaid, dus nog ene klein beetje omlaag. Nu hebben we hem goed. Oke, dan als laatste de dunne E-snaar. De dunne E-snaar moet omlaag, dus we gaan losser draaien, naar ons toe,  heel langzaam. Dan is ie ook goed.

Transcript video tekst 5

Dan hebben we een gitaar die goed gestemd is en daar kunnen we dan natuurlijk ook muziek mee gaan maken. Ga dat heel erg goed oefenen, download dat programma zoals Pitchslab en ga dan oefenen met dat stemmen. Dan zie ik je zo weer terug bij de volgende video, want dan gaan we de rechterhand bekijken, wat we daarmee gaan doen om een akkoordenslag mee te maken. Dus ik zie je graag zo weer terug.

Laat een reactie achter