vierkwartsmaat leren spelen op gitaar popmuziek

 Als je een beetje bekend bent met popmuziek ken je het ongetwijfeld: de vierkwartsmaat. De vierkwartsmaat vormt namelijk de basis van het ritme waarop de meeste popliedjes worden gespeeld. In deze video van les 1.10 leert de gitaarleraar van de Online Gitaar Academie jou de vierkwartsmaat op de gitaar spelen.

 

De Vierkwartsmaat leren spelen op de gitaar

De vierkwartsmaat telt als volgt: 1,2,3,4  … 1,2,3,4,

Tip: Benoem tel 1 met een accent, bijvoorbeeld door ‘m harder uit te spreken.

Dus: [ 1, 2, 3, 4 ]  [1, 2, 3, 4] Dan is het duidelijker wanneer de nieuwe maat begint.

 

Aanslag met de rechterhand

Je kan een vierkwartsmaat eenvoudig oefenen met een simpel slagpatroon. Dit doe je zo:

Je slaat de snaren van boven naar beneden aan met de wijsvinger, zoals uitgelegd in video 7.

Maar je kunt ook van beneden naar boven spelen en zo 2 slagen maken per tel. Dit doe je zo:

1-uh, 2-uh, 3-uh, 4-uh.

Waarbij je met de wijsvinger bij tel 1 naar beneden aanslaat en bij ‘uh’ weer van beneden naar boven gaat.

 

 

 

Sta jij ook nog in de startschoenen en kan jij niet wachten om te beginnen met gitaar leren spelen? Begin dan vandaag nog aan jouw eerste maand gitaarles voor slechts €4.99! Online gitaarles is ideaal voor beginners. In les 1 alleen al leer jij alle basistechnieken van het gitaar spelen, zoals de vierkwartsmaat en zelfs de vloeiende vierkwartsmaat. In 1 tot 3 weken doorloop je les 1 en leer je dus het nummer Clocks van Coldplay op de gitaar te spelen!

Kan je niet wachten om toegang tot de volledige cursus te krijgen? Bekijk dan het volledige cursussenpakket van de Online Gitaar Academie.

 

Transscript tekst 1

Hallo, welkom bij de volgende video. We hebben net het E-akkoord geleerd en we gaan nu een eerste maatsoort toevoegen aan dat E-akkoord. We hebben namelijk verschillende maatsoorten die we kunnen gebruiken. Een maatsoort geeft eigenlijk aan wat voor ritme we spelen in de muziek. Een heel veel gebruikt ritme is gewoon het ritme van 1,2,3,4 … 1,2,3,4. Dus waarbij elke tel even lang is en dan tellen we per maat 4 tellen. Als we dat dan zouden doen met een slagbeweging, dan zou dat zo klinken. Dus een vierkwartsmaat met een slag per tel: 1,2,3,4. Dus dat is een slag per tel, we kunnen dat ook uitbreiden, want we hebben per vierkwartsmaat 4 tellen per tel, maar per tel kunnen we wel meerdere slagen toevoegen. 

Transscript tekst 2

Dus wat we kunnen doen is dat we bij tel 1 één slag naar beneden doen maar ook één omhoog waarbij we dus de technieken gebruiken van de vorige video, of één van de vorige video’s, van die drie manieren om die slag te maken. Dus waarbij we dan dit doen. Dus naar beneden en weer omhoog en als je dan kijkt naar het volgende plaatje, dan hebben we een vierkwartsmaat met 2 slagen per tel. Dan hebben we dus *dit*. Waarbij we dus naar beneden omhoog gaan enz. Dat tellen we dan zo 1-uh, 2-uh, 3-uh, 4-uh. Zo kunnen we dat tellen. Dus we hebben nog steeds 4 tellen, maar wel 8 slagen. Dan gaan we dat als volgt oefenen.

Transscript tekst 3

Dus dat zijn twee manieren waarop je zo’n vierkwartsmaat kan spelen, je hoort nog niet heel erg veel structuur om dit bij een akkoord te gebruiken, maar deze twee oefeningen gaan we gebruiken om verschillende patronen te verzinnen voor de rechterhand met het aanslaan. Dus ga deze patroontjes eerst oefenen, speel eerst 10x de vierkwartsmaat van boven naar beneden, waarbij we dus één per slag tel doen en dan vervolgens doen we de vierkwartsmaat met 2 slagen per tel. Speel dat 10x met 2 slagen per tel waarbij je dus naar beneden gaat en weer naar boven, dus ga dat oefenen, heel veel succes en dan zie ik zo weer bij de volgende video.

2 reacties

 1. Rigina op 15 december 2019 om 14:45

  Ff een vraag om absoluut zeker te weten, met de slag weer terug naar boven sla je maar 1 snaar aan toch of 2?

 2. Rijk Hooghordel op 4 januari 2023 om 14:19

  Best Elco,
  Ik heb (na heel veel jaren) het gitaar spelen weer opgevat met als doel om te leren tokkelen. Ik heb nu (volgens het advies) de basiscursus in zijn geheel gevolgd en ben daar voor mij veel goede tips tegengekomen. Mijn complimenten voor de duidelijke uitleg zowel schriftelijk als in de filmpjes. Ook de duidelijke manier van voorspelen en de vele herhalingen zijn volgens mij erg nuttig.
  Wel heb ik een kleine opmerking over les 10.8, waarin het Amin akkoord wordt gespeeld in de vloeiende 4/4 maat (6). In de tekening van deze 4/4 maat(6) staat volgens mij een fout: In de derde maat staat een witte pijl omhoog, terwijl dat m.i. een blauwe pijl omlaag moet zijn, in de beschrijving is het goed, evenals in het filmpje.
  Rest mij nog te vermelden dat ik onlangs een nieuwe gitaar heb aangeschaft: de Martinez MC58C Sen. Omdat ik (als man) behoorlijk kleine handen heb is het de Senorita (7/8) uitvoering geworden, die o.a. een smallere hals heeft, vergelijkbaar met die van mijn Archtop gitaar uit 1957 (zelf ben ik van het bouwjaar 1941…)
  mvg, Rijk

Laat een reactie achter