Een capo is een klem die je op de hals van de gitaar kan zetten. Met een capo schuif je de eerste positie van de snaren op en maak je ze dus als het ware korter. Zo wordt de toon van de snaren hoger. Dit kan dus handig zijn als je graag hoog wilt zingen maar wel open akkoorden wil blijven spelen. En soms klinkt het ook gewoon mooier!

In de onderstaande video legt Elco uit hoe je een capo gebruikt.

Waarom een capo gebruiken?

Cursisten met kleine handen zullen veel voordeel hebben bij een capo, omdat ze dan niet de snaren op ver verspreide punten te hoeven aandrukken. Maar ook beginners die hun handen nog niet hierop hebben kunnen trainen zullen er voordeel uit halen.

Bij het gebruiken van een capo zal de toon van alle snaren hoger klinken. Daarom is het ook een voordeel voor cursisten die met een hoge stem mee willen zingen bij hun gitaarstem: bij sommige nummers komt de klank dan beter overeen met jouw stem.

Cursisten die bezig zijn met het leren van de tokkeltechniek in de tokkelcursus zullen weten dat wanneer je gitaar speelt met een capo je in feite speelt met een permanente barrégreep. Daarom wordt de capo ook wel een barréklem genoemd.

Twee verschillende soorten capo’s

Hoewel er veel meerdere soorten gitaarklemmen bestaan, zijn ze onder te verdelen in twee categorieën. Namelijk de klassieke gitaar capo wn staalsnarige gitaar capo.

  • De klassieke gitaar capo

    Deze heeft een rechte klem, omdat de toets van de nylonsnarige gitaar helemaal plat is.

  • De steelstring-gitaar capo

    De toets van de steelstring gitaar is niet helemaal plat, maar heeft een lichte kromming heeft. Daarom heeft deze een lichte buiging.

Voor meer informatie over de verschillende soorten en modellen van capo’s kan je terecht op deze site.

 

Het gebruiken van de capo is erg handig voor beginners. Sta jij ook nog in de startschoenen en kan jij niet wachten om te beginnen met gitaar leren spelen? Probeer dan eerst een maand lang gitaarles uit bij de Online Gitaar Academie, zonder ergens aan vast te zitten! In les 1 alleen al leer jij de meest cruciale basistechnieken van het gitaar spelen, door in 1 tot 3 weken alle skills te leren die je nodig hebt om het nummer Clocks van Coldplay te spelen.

Kan je niet wachten om toegang tot de volledige cursus te krijgen? Bekijk dan het volledige cursussenpakket van de Online Gitaar Academie.

 

Video Transcript 1

Hallo, welkom bij een nieuwe video van gitaarles 6, we gaan bij deze video kijken naar een capo. Een capo is eigenlijk een klemmetje wat je op de hals van je gitaar kan zetten. Daarmee kan je de toon veranderen van je gitaar. We hebben dus de normale stemming. Als je dan gaat kijken naar de lengte van de snaar, dan is elke snaar 65 cm van hier tot aan de rug. Die lengte kunnen we met een capo verkleinen. Als je dat dan doet en je zet hem in de derde positie, dan worden alle snaren korter en de tonen dus hoger. En dat is dus wat je met een capo doet, je kan in die zin de gitaar hoger stemmen, maar nog steeds wel de zelfde dingen spelen en dan klinkt het nog steeds mooi.

Video Transcript 2

Dus we hebben nog steeds bijvoorbeeld een E-akkoord en als we die hier spelen is die dus een stukje hoger. Het leuke van zo’n capo is dat je nog steeds alle akkoorden open kan spelen. Daarmee bedoel ik dat we geen barré akkoorden hoeven te pakken.  Een barré is dat we de wijsvinger helemaal plat leggen en dan daarnaast nog de andere vingers erbij moeten zetten en met een capo hoeft dat dus niet. Je kunt met een capo nog steeds alle akkoorden open spelen. Dat is erg leuk, vooral als je ook nog zingt in een iets hogere toonsoort omdat je bijvoorbeeld een hogere stem hebt, dan kan je zo’n capo gebruiken en zet je hem bijvoorbeeld op de vijfde fret. Dan wordt die toon een stuk hoger.

Video Transcript 3

Dus met een capo kan je experimenteren met zingen of gewoon zo omdat je het mooier vindt. Het karakter van akkoorden zal ook veranderen. Wat je kan doen is een klassieke capo kopen, die zijn voor de nylonsnarige gitaren. Mocht je nou een staalsnarige gitaar gebruiken dan kan je daar een speciale capo voor kopen. In Het E-book zie je ook het verschil, maar dit klemmetje van de klassieke gitaar capo is heel plat, omdat de klassieke gitaar hals ook helemaal plat is. Bij de staalsnarige gitaar heb je een soort kromming in de hals en dan zal ook dit klemmetje mee moeten buigen. Dus daar is wel verschil in maar dat weten ze ongetwijfeld ook in een winkel. Ik kan het zeker aanraden en ik wens je er veel succes mee en graag tot zo in de volgende video.

Laat een reactie achter