Een vriend van mij vertelde me laatst dat hij altijd al de droom had om gitaar te kunnen spelen. Toch is hij nooit begonnen, want hij was altijd gefocust op het kunnen spelen. Maar hij heeft er nooit bij stilgestaan dat het leren spelen zelf ook goed voor je is. Dus Thomas, speciaal voor jou zijn hier 10 voordelen van het gitaar leren spelen.

 

1. Gitaar leren spelen maakt je slimmer.

Er ontwikkelen nieuwe structuren in je brein wanneer je jezelf iets nieuws aanleert. Kinderen die bijvoorbeeld tweetalig worden opgevoed groeien slimmer op omdat ze meer van deze structuren ontwikkelen. Ze kunnen namelijk alles vanuit twee perspectieven beredeneren.

Dit geldt niet alleen voor taal maar ook voor het gitaar leren spelen. De hersenen zijn een soort spier en het leren bespelen van een instrument is een goede hersen workout. Je moet namelijk regelmatig oefenen en je wordt ook regelmatig beloond met merkbare vooruitgang. Daarbij zijn leerlingen emotioneel betrokken bij gitaar spelen. De TU Delft noemt dit effectief studeren en gebruikt gitaar leren spelen zelfs als een voorbeeld voor een goed leerproces.

 

2. Veranderingen en prikkels zijn altijd goed voor je.

Niet alleen kinderen hebben baat bij het leren bespelen van de gitaar. Ook als je 60 jaar oud bent is het goed voor je wanneer je brein wordt geprikkeld. Je traint je geheugen, houdt je denkvermogen flexibel en verbeterd ook je concentratie bij het gitaar leren spelen. Het is nooit te laat om iets nieuws te leren, maar het is altijd te vroeg om niets meer te gaan doen.

 

3. Je leert multi-tasken, plannen en verbetert je coördinatie.

Een gitarist moet veel dingen tegelijk kunnen. De muziek lezen, je hand goed positioneren en vooruit denken, want je moet iedere noot bespelen, beluisteren en opvolgen. Hoewel het moeilijk klinkt is dit voor een gitarist heel gewoon. Daarom zeg ik ook altijd: ‘oefening baart kunst’. Met de juiste lessen kan iedereen dit leren; jij ook. Heb je trouwens al eens ons cursussenaanbod bekeken?

 

 

4. Beter in taal en wiskunde.

gitaar leren spelen op klassieke gitaar met notenboekHoewel we zeggen dat creativiteit in het algemeen meer in de rechterhelft van het brein plaatsvindt en concretere kennis in de linkerhelft, blijkt muziek ze goed te verbinden. Christopher Johnson – een hoogleraar in muziekeducatie en muziektherapie – heeft een studie uitgevoerd op het verband tussen een instrument leren bespelen en schoolresultaten. En wat blijkt, leerlingen scoren plusminus 20 procent beter op wiskunde en taal wanneer ze daarnaast ook aan muziekonderwijs doen. Wat niet gek is, als je een diepere blik werpt op ritmes en akkoordopvolgingen.

Als je Engels kan lezen (omdat je met al jouw gitaarkennis natuurlijk een talenwonder bent) heb ik hier nog wel een leuk artikel voor je over de rol die de stelling van Pythagoras en de Fibonacci frequentie spelen bij het gitaar spelen.

 

5. Gitaar leren spelen maakt je creatiever en empathischer.

Het bespelen van een instrument is niet alleen een goed ontladingspunt voor je creativiteit, je wordt er ook letterlijk creatiever van. Dit komt namelijk omdat je met het leren bespelen van een instrument nieuwe structuren ontwikkeld in je hersenen. Maar dat wist je inmiddels al.

Ja, het menselijke brein zit ingewikkeld in elkaar en veel dingen zijn aan elkaar verbonden. Zelfs neuropsychologen weten er nog niet het fijne van. Wat ze wel hebben ontdekt is dat sociale cognitie (empathie) sterker naar voren komt bij musici.

Maar ik draaf al te lang door over de voordelen op het brein en de persoonlijke ontwikkeling. Gitaar leren spelen brengt nog veel meer voordelen met zich mee.

Wil je toch nog meer te weten komen over het effect van gitaar spelen op het brein? Bekijk dan het onderstaande filmpje. Hierin legt de neuropsycholoog dr. Erik Scherder heel goed en helder uit waarom het bespelen (en zelfs het beluisteren) van muziek goed voor je is.

6. Gitaar spelen is sociaal

Geen enkel instrument is net zo ideaal als de gitaar om tevoorschijn te toveren bij een feestje of een kampvuur. Het is een compact instrument, ideaal voor backpacken, klinkt goed (als je weet hoe je de gitaar stemmen moet), is op zoveel plekken te vinden dat je overal wel een deuntje kan spelen en het voegt altijd toe aan de sfeer. Iedereen houdt van muziek. Hele groepen kunnen met jouw gitaar meezingen.

Als je liedjes kan spelen.

Want ja, je kunt moeilijk meezingen met een paar losse akkoorden. Maar het goede nieuws is dat het helemaal niet zo lastig is om een liedje te leren spelen. In les 1 van de Online Gitaar Academie leer je bijvoorbeeld al met het nummer Clocks van Coldplay mee te spelen. Als je eerst focust op het leren spelen van één nummer, heb je over een tijdje toch wel een nummer in je muziekrepertoire. Vervolgens kan je beginnen met het tweede nummer. Dan een derde. Dit is allemaal onderdeel van het leerproces. En het is ook nog eens leuk om te doen.

gitaarspelers leren gitaar spelen bij zonsondergang

 

7. Gitaar spelen om stress tegen te gaan

Ok ik speel een klein beetje vals. Deze hele blogpost gaat erom dat het leren bespelen van de gitaar ook voordelen met zich meebrengt. Toch heb ik het nu al twee keer over het gitaar spelen.

Maar weet je wat: van gitaar leren spelen leer je gitaar spelen.

Je hoeft het niet meteen goed te kunnen. Zodra je een deuntje in de vingers hebt kan je het spelen wanneer je maar wilt. En dat werkt ontspannend.

Is het allemaal even te veel op je werk? Klaagt je partner constant, of lukt het je even niet om goede resultaten te halen? Pak dan je gitaar en zet je zorgen op nul.

Iedereen heeft zo nu en dan ontspanning nodig. Het is beter om even een kwartiertje de drukte te ontsnappen op je gitaar dan in de stress te blijven hangen. Een stressvol leven duurt namelijk minder lang dan eentje waarin je hebt leren ontspannen (om ieder onderzoek over stress maar even te citeren).

8. Gitaar spelen verlaagt de bloeddruk.

Een Nederlands onderzoek bewijst dat muzikanten een lagere bloeddruk hebben dan mensen die geen instrument bespelen. Door gitaar te leren spelen verbeter je dus het hart- en vaatstelsel op een manier die wel eens net zo effectief kan zijn als fitnessen. Maar daarbij ook nog eens leuk is.

Misschien is dit waarom een studie van de University of Utah aantoont dat het bespelen van een instrument fysieke pijn verhelpt.

 

9. Versterk de spieren in je handen en polsen.

Door gitaar te leren spelen worden je vingers sterker en behendiger. Zo gebruik je de vingers van je linkerhand (of rechterhand, afhankelijk van je dominante hand) om de snaren in te drukken en vingergrepen te zetten op de hals. De rechterhand daarentegen (of linkerhand, natuurlijk) wordt gebruikt voor het plukken van de snaren (ook wel tokkelen genoemd) en het aanslaan van akkoorden. Het uiteindelijke resultaat is sterkere, flexibelere handen en vingers.

 

10. Speel gitaar om vrolijker te worden.

Het is aangetoond mensen een diepe, emotionele verbinding hebben met muziek. Hoewel Gary Jules mij al menigmaal droevig heeft weten maken zijn er nog veel meer nummers waar ik ook weer vrolijk van wordt. Het is moeilijk om bezorgd te blijven als je met Bob Marley meespeelt wanneer hij zingt: “Don’t worry about a thing.”

Het mooie hiervan is dat het niet alleen voor jezelf geldt, maar ook voor de mensen om je heen. Straatmuzikanten staan echt niet met pijn in de vingers te spelen omdat ze er zo rijk van worden. Iedereen die voorbij komt lopen wordt een beetje vrolijker.

Gitaar spelen is niet zo maar een hobby. Het is een passie voor iedereen die zichzelf wilt verbeteren of het leven van de mensen om zich heen iets melodieuzer wilt maken. Misschien is dat wel waarom studies bewijzen dat je aantrekkelijker wordt gevonden door het andere geslacht wanneer je gitaar kan spelen.

Stiekem heeft gitaar leren spelen dus meer dan 10 voordelen.

 

Wil jij ook gitaar leren spelen? Waar wacht je nog op? Online gitaarles is ideaal voor beginners. Probeer het voor jezelf met het gratis e-book: Gitaarles voor Beginners.

Bij de Online Gitaar Academie leer jij alles wat je moet weten om jezelf een gitarist te mogen noemen. Kan jij niet wachten om te beginnen? Maak gebruik van de aanbieding en krijg een maand lang toegang tot alle lessen!

 

Laat een reactie achter