Wanneer je voor het eerst een gitaar gaat kopen zijn er een aantal dingen die je in de gaten moet houden. Er zijn spijtig genoeg veel gitaren te vinden die niet te stemmen zijn, of praktisch onbespeelbaar zijn om wat voor reden dan ook. Beginnende gitaristen weten vaak niet waar ze op moeten letten wanneer ze hun eerste gitaar kopen. Als docent ben ik meerdere leerlingen tegen gekomen die zomaar een gitaar hadden gekocht, zonder te letten op een aantal belangrijke kenmerken die je mag verwachten van een goed klinkende en bespeelbare beginnersgitaar.
Ben jij een beginnende gitarist en wil je zeker weten dat jouw eerste gitaar geen miskoop is? Dan kan je deze vijf tips aanhouden wanneer je op zoek gaat naar een gitaar.
1. Een goede gitaar hoeft niet duur te zijn
Veel mensen kopen als beginner een simpel verstoft gitaartje van 50 euro op marktplaats over van iemand die er al jaren niet op heeft gespeeld. Het kan zijn dat je een prima beginnersgitaartje op de kop tikt, maar er kunnen vaak ook meerdere dingen mee aan de hand zijn. Het veiligste is om naar een speciaalzaak te gaan waar je professioneel geadviseerd kan worden. De betere muziekwinkels bieden al vaak voor 150 euro een zeer goed klinkend en bespeelbaar instrument aan. De extra 100 euro die je uitgeeft komt je speelplezier absoluut ten goede. Mocht je het toch niets vinden, dan zijn dit soort winkels vaak bereid om de gitaar weer terug te kopen, mits er geen gekke dingen mee zijn uitgehaald natuurlijk. Blijkt gitaar spelen je uiteindelijk niet zo te liggen, dan hoef je op deze manier niet veel geld te verliezen als je besluit te stoppen.
* modellen die ik beginners aanraad zijn een Salvador Cortes CC10 & CC22 / Paco Castillo 201 / Altamira N-100 ( tussen de € 159 - € 269)
2. Koop als beginner een spaanse nylonsnarige gitaar (ook wel klassieke gitaar genoemd)
Een spaanse of klassieke nylonsnarige gitaar is aan te raden voor een beginner, vanwege de nylon snaren die prettig te bespelen zijn voor de ongetrainde vingers van de rechterhand. Daarbij is de snaarspanning lager, waardoor je minder druk met de linkerhand uit hoeft te oefenen om de gitaarsnaren in te drukken. Je herkent een nylonsnarige gitaar door de volgende korte instructievideo (uit de basiscursus) te bekijken:
3. Een gitaar kopen met een massief bovenblad
Veel goedkope gitaren hebben vaak een bovenblad van gelamineerd hout in plaats van massief hout. Gelamineerd hout heeft als nadeel dat het zeer stug is, waardoor het hout nauwelijks vibreert. In feite bestaat gelamineerd hout uit allemaal kleine plankjes die op elkaar zijn gelijmd. Dit hout is dus eigenlijk niet echt geschikt voor muziekinstrumenten, maar wordt vaak gebruikt om kosten te besparen. Massief hout is een stuk hout dat uit één stuk komt. Hierdoor is het veel beter geschikt om de vibraties van de snaren op te nemen en door te geven aan de rest van het instrument.
Bij het eerste plaatje zie je duidelijk dat het hout een vrij korrelige structuur heeft wat vaak duidt op een gelamineerd bovenblad. Op het tweede plaatje zie je duidelijk dat de lijnen van de houtnerf doorlopen naar zijkant van het klankgat, wat duidt op een massief bovenblad. Als gitaarbouwer gebruik ik zelf uitsluitend massief fichten hout (lichter in kleur) of ceder (donkerder, plaatje 2) voor de bovenbladen van mijn handgebouwde instrumenten. Je kunt bij bepaalde winkels al een gitaar van 150 euro kopen met een massief bovenblad, wat de klank zeer ten goede komt!
4. Let op de 'actie' van de snaren
Je ziet vaak dat de snaren van een gitaar heel erg hoog zijn afgesteld waardoor ze vrij hoog boven de fretten liggen, hierdoor wordt het erg moeilijk om de snaar in te drukken en tegen de fret te krijgen en praktisch bijna onmogelijk om zuivere tonen te spelen als beginner. De actie is dus erg belangrijk om in de gaten te houden.
Met de actie van de snaren bedoelen we vaak de afstand tussen de bovenkant van de fret en de onderkant van de snaar. De actie van de 1e fret kun je het best meten door de snaar tussen de 2e en 3e fret in te drukken en vervolgens te checken hoeveel ruimte er nog over is tussen de 1e fret en de snaar, normaal gesproken is dit een fractie van een millimeter. Een trucje is om op de snaar boven de de 1e fret te tikken, als het goed is hoor je dan nog zachtjes de snaar tegen de fret aanslaan. Mocht de ruimte bij wijze van spreke zo groot zijn dat je er nog een bankpas tussen kan krijgen dan is de gitaar duidelijk te hoog afgesteld. Dit kunnen ze in een goede muziekwinkel vaak ter plekke oplossen.
Naast de 1e fret meten we als gitarist ook vaak de afstand tussen de bovenkant van de 12e fret en de snaar. Dit hoort bij klassieke gitaren gemiddeld tussen de 3 - 4 mm te liggen.
5. Kies een gitaar van het juiste formaat
Om de grootte van een gitaar aan te duiden spreken we in het vakjargon ook wel over mensuur. Dit is de snaarlengte van de brug tot de topkam. Bij een normale volwassenen gitaar is dit 650 mm (65 cm), maar volwassenen met kleinere handen gaan ook nog wel eens over op een iets kleiner mensuur van 640 mm (64cm), ook wel een senorita model genoemd. Voor kinderen kennen we kleinere mensuren, namelijk:
40 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
48 cm mensuur: leeftijd 5 en 6 jaar
53 cm mensuur: leeftijd 7 tot 9 jaar
58 cm mensuur: leeftijd 9 en 10 jaar
63 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar
Ben jij een beginner en op zoek naar een juiste gitaar om te oefenen, dan kun je met deze 5 stappen met een gerust hart zelf op zoek gaan. Mocht je het toch liever overlaten aan de professionals? Zoek dan voor een betrouwbare speciaalzaak voor klassieke gitaren, of stuur ons een mailtje voor verdere vragen.
Vraagje. Ik snap de snaren benaming maar is dan de dikke E snaar nummer 1 of 6 ?
Als je vanuit speelpositie naar de snaren kijkt, dan is de dikke E-snaar (metaal) de bovenste snaar. Toch noemen we de dikke E-snaar de 6e snaar en de onderste dunne e-snaar (nylon) de 1e snaar. Bekijk deze blogpost voor verdere uitleg: https://onlinegitaaracademie.nl/gitaarles/namen-van-gitaarsnaren/