Wanneer je een gitaar al een tijdje aan het bespelen bent, heb je deze al meerdere malen moeten stemmen. De gitaarsnaren worden dan steeds meer aangespannen, waardoor er meer druk op de snaren komt te staan. Dan kan een gitaarsnaar nog wel eens knappen. Ook kunnen nylonsnaren beginnen te rafelen, waardoor de toon wordt beïnvloed. Al met al, is het geen slecht idee om een extra setje gitaarsnaren in huis te hebben. Alleen moet je dan wel weten hoe gitaarsnaren vervangen moeten worden.
Wanneer zijn gitaarsnaren aan vervanging toe?
Als beginnende gitarist hoor en voel je misschien nog niet zo snel wanneer de snaar aan vervanging toe is. Je kan op 3 dingen letten om te weten wanneer gitaarsnaren vervangen moeten worden:
- De snaren zijn verkleurd en beginnen te rafelen waar ze de frets raken
- Het wordt steeds moeilijker om de snaren te stemmen
- De snaar is strak komen te staan en is moeilijk (of zelfs pijnlijk) om in te drukken
Wanneer dit het geval is, is het wel echt hoog tijd om nieuwe snaren te gebruiken. Eigenlijk wil je dit al voorkomen. Daarom is het aan te raden om regelmatig de snaren te vervangen.
Hoe vaak moeten gitaarsnaren vervangen worden?
In principe wil je elke 3 maanden je snaren wel vervangen. Een setje gitaarsnaren is niet zo duur en als je zelf weet hoe je de snaren moet vervangen, kan je zo weer verder.
Gitaarsnaren vervangen
In de video laat ik stap voor stap zien hoe je de gitaarsnaren van een nylonsnarige klassieke gitaar kan vervangen. Voordat je begint, is het wel zo handig dat je de namen van gitaarsnaren kent.
Nadat je de snaren van jouw gitaar hebt vervangen, moet je de snaren nog wel even stemmen. Daarvoor kan je terecht in deze blogpost over gitaarsnaren stemmen.
Het verschil tussen nylon snaren en stalen snaren
In de lesvideo’s speel ik altijd met nylon snaren. Ik zou beginnende gitaristen ook aanraden om nylon snaren te gebruiken, omdat deze iets makkelijker te bespelen zijn. Stalen snaren drukken meer in je vingers waardoor dit sneller pijn kan gaan doen. Dan wordt het dus sneller vervelend om verder te oefenen: en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook klinkt het geluid vaak scheller waardoor je niet altijd even snel door kan hebben of je de juiste toon aanslaat.
Zet nooit stalen snaren op een nylonsnarige gitaar!
Dat is de meest gemaakte fout die gitaarreparateurs zien. Er staat veel meer spanning op stalen snaren, waardoor de brug zo van je gitaar kan loskomen. Of de hals trekt krom, waardoor je een nieuwe gitaar kan kopen.
Ook moet je nooit nylon snaren op een staalsnarige gitaar zetten. Hier staat dan weer niet genoeg spanning op: daar is de gitaar wel op gebouwd. Wat je dan ziet is dat de gitaar in de andere richting krom gaat staan.
De video leert jou alleen nylon snaren op een nylonsnarige gitaar te zetten. Wil je weten hoe je stalen gitaarsnaren vervangen moet op een zogenoemde “dreadnought” akoestische gitaar? Dat leer je hier.
Nog meer beginnerstechieken leren?
De cursussen van de Online Gitaar Academie leren jou alle kennis, technieken en oefeningen die je ook leert in de eerste anderhalf- tot twee jaar privéles. Als je geinteresseerd bent in gitaar spelen, kan je hier de meest uitgebreide gitaarles cursussen vinden van Nederland en Belgie.
Wist je dat het leren spelen van een instrument alleen al erg veel voordelen meebrengt voor bijvoorbeeld ontwikkeling en stressbestendigheid. Daarnaast is online gitaarles ook nog eens erg praktisch om te volgen. Hier lees je waarom online gitaarles ideaal is voor beginners.
Kan je niet wachten om te beginnen met professionele lessen volgen? Probeer dan direct jouw eerste maand uit voor slechts 4.99!