Heel veel popmuziek wordt gespeeld met dezelfde standaard beginnersakkoorden. Om mee te spelen met de meeste liedjes op de radio heb je heus geen jaren ervaring nodig. Alles wat je moet weten zijn een handjevol open gitaarakkoorden.
De reden dat je als beginner altijd eerst die standaard gitaarakkoorden leert spelen, is omdat je daarmee snel vooruitgang ziet. Je hoeft echt niet maandenlang te blijven oefenen om de akkoorden te kunnen spelen van Hotel California - The Eagles, of Love You More - Racoon.
Als jij als doel hebt om zo nu en dan een lekker nummertje te kunnen spelen bij het kampvuur, kom je met een paar akkoorden al erg ver. Maar laten we eerst bij het begin beginnen.
Wat zijn gitaarakkoorden?
Akkoorden (of gitaarakkoorden, als je ze op de gitaar speelt) zijn combinaties van drie of meer tonen die samen een harmonie vormen. Als je zo maar drie snaren op een gitaar aanslaat, maak je altijd drie verschillende geluiden. Dat hoeft niet altijd goed te klinken. Bij akkoorden klinken de tonen samen als één geheel.
Wanneer je maar twee snaren aanslaat (en dus twee tonen maakt) spreken we technisch gezien over een tweeklank, niet een akkoord.
Bij de standaard basissakkoorden speel je een basistoon en nog twee andere tonen. Namelijk de derde en vijfde toon binnen de toonladder. Als je net begint, zegt dit je misschien nog niet zo veel. Dit is is dan ook alleen belangrijk om te weten als je beter gitaar wilt leren spelen. Het belangrijkste voor absolute beginners is om een manier te vinden om de gitaarlessen leuk te maken.
Gitaarakkoorden leer je spelen om makkelijk het instrument op te pikken. Kijk maar eens hoe eenvoudig Ed Sheeran een aantal nummers speelt met slechts 4 gitaarakkoorden.
De enige gitaarakkoorden die Ed hierboven gebruikt zijn het E-mineur akkoord, G-akkoord, C-akkoord en D-akkoord. Geloof me, met deze open akkoorden had hij nog veel meer bekende nummers kunnen spelen.
Wat zijn open gitaarakkoorden?
Open gitaarakkoorden zijn akkoorden waarbij je de snaren over het algemeen alleen op de eerste drie frets indrukt. Oftewel: de akkoorden waarbij je jouw vingers alleen plaatst in de drie vakjes onder de kop van de gitaar. Ze worden 'open gitaarakkoorden' genoemd omdat je niet alle snaren indrukt. Daardoor heb je een combinatie van snaren die wel en niet worden ingedrukt. De snaren die niet worden ingedrukt, maar wel gespeeld worden noemen we 'open snaren'.
Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt, zijn open gitaarakkoorden het makkelijkst om te leren voor beginners. Je hoeft maar een paar simpele dingen te weten om jouw eerste akkoorden te kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld de juiste houding en hoe je moet stemmen. Als je nog niet zover bent, kan je al deze beginnerstechnieken leren in de gratis gitaarles van de Online Gitaar Academie. Mocht je al wel zo ver zijn, dan hoeven we alleen even de vingers en gitaarsnaren te benoemen en kunnen we beginnen!
Namen vingers en gitaarsnaren
Als we de tekst"zet je middelvinger hier" of "wijsvinger hier" schrijven in de afbeeldingen van de gitaarakkoorden, worden ze er niet overzichtelijker op. Daarom geven we alle vingers een cijfer. Ook iedere gitaarsnaar heeft een naam, voor dezelfde reden. Kijk maar naar de onderstaande afbeeldingen.
Hier zie je de cijfers die we de vingers geven en de namen van de snaren. Er zijn zes gitaarsnaren. Van boven naar beneden:
- E-snaar (dik)
- A-snaar
- D-snaar
- G-snaar
- B-snaar
- E-snaar (dun)
Als je hulp nodig hebt om deze beter te onthouden, kijk dan ook eens naar deze blogpost over de namen van gitaarsnaren.
Voor meer hulp (met de akkoorden bijvoorbeeld) kan je terecht bij de vele video-tutorials uit de gitaarlessen van de Online Gitaar Academie.
Laten we beginnen met het eerste akkoord: het E-akkoord.
E-akkoord
Het E- akkoord is een van de meest gebruikte akkoorden en is zeer belangrijk in de popmuziek. Hieronder zien we een gitaarhals die de snaren en fretten laat zien. De witte vakjes geven aan waar de vingers horen te staan.
De bas-snaar
Elk akkoord begint met een basistoon, oftewel een bassnaar. Het E-akkoord begint met de lage E-snaar. Als je dit hebt bepaald, begin je met één vaste vinger neer te zitten. Deze vinger vormt het beginpunt van je akkoord en voor de rest van je vingers die neergezet worden.
Vingerzetting E-akkoord
Bij het E-akkoord is het handig om je 1e vinger eerst op de G-snaar te zetten. Daarna zet je je 2e vinger op de 2e positie van de A-snaar. En als laatste de 3e vinger op de 2e positie van de D-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat het E-akkoord van de dikke E-snaar naar de dunne E-snaar, dus alle 6 snaren klinken.
Hulp nodig?
De Online Gitaar Academie biedt een gratis proefles aan, waarin jij alle videolessen van Basicursus Les 1 kan volgen t/m het E-akkoord. Zo kan je niet alleen dit akkoord oefenen, maar leer je ook eerst hoe je precies je handen moet plaatsen en akkoorden aanslaan etc.
E-mineur akkoord
Het bovenstaande E-akkoord is het majeur E-akkoord. Ieder basisakkoord heeft in principe twee varianten: het majeur en het mineur akkoord. Wat het technische verschil tussen deze akkoordvarianten is, maakt niet zoveel uit als je net begint met gitaar spelen. Maar het is wel belangrijk om te weten dat deze twee varianten van de gitaarakkoorden in klank verschillen. Majeur akkoorden klinken opgewekt, terwijl mineur akkoorden meer een droevige ondertoon hebben.
Om het E-mineur akkoord te spelen hoef je eigenlijk niets meer te doen dan het E-akkoord spelen, alleen dan met de wijsvinger losgelaten.
Vingerzetting E-mineur akkoord
Je zet je 2e vinger neer op de A snaar in de 2e positie. Daarnaast komt je 3e vinger in de 2e positie op de D-snaar.
Tip!
Een handige manier waarmee je dit akkoord kunt oefenen is om eerst je wijsvinger neer te zetten en het E-akkoord te pakken, laat daarna je wijsvinger los, en je hebt een E-mineur te pakken. Ook kun je de greep oefenen door eerst het akkoord te pakken en vervolgens lichtje op te tillen. Hou je vingers in dezelfde positie bij elkaar en probeer de greep in z'n geheel weer terug te zetten op de snaren.
Akkoord aanslaan
De bastoon van het E-mineur is nog steeds de lage E. Je slaat dus van boven naar beneden, alle 6 de snaren aan. Vanaf de dikke E-snaar naar de dunne E-snaar.
A-mineur akkoord
We zijn beland bij het volgende akkoord. Het A-mineur akkoord. De basistoon of bassnaar van dit akkoord is de A-snaar.
We gebruiken weer de 1e basisvinger als beginpunt voor dit akkoord. Daarna plaatsen we de andere vingers.
Vingerzetting A-mineur akkoord
Het A-mineur is dezelfde greep als het E-akkoord, maar dan een snaar lager, dus vanaf de D-snaar gepakt. We zetten de 1e vinger in op de 1e positie van de B-snaar. Dan komt de 2e vinger op de D-snaar in de 2e positie. Als laatste de 3e vinger op de G-snaar in de 2e positie. Zoals je nu ziet is de greep hetzelfde als het E-akkoord maar dan een snaartje lager gepakt.
Welke snaren klinken bij dit gitaarakkoord?
De basistoon of bastoon is de A-snaar. Hier begint dus ook dit akkoord als je aanslaat. Dus van boven naar beneden geteld is dat van de A-snaar naar de dunne e-snaar.
D-akkoord
Tijd voor een van de meest uitdagende gitaarakkoorden van deze blogpost: het D-akkoord. Het D-akkoord is in het begin niet het makkelijkste akkoord en vergt de nodige oefening. Maar zoals bij alle akkoorden is het een kwestie van wennen en oefening baart kunst! Let daarop op dat je het akkoord in het begin vinger voor vinger probeert neer te zetten. Later kun je proberen om de greep als geheel in één keer neer te zetten.
De bassnaar
Ook dit akkoord begint weer met een vaste bastoon. Het D-akkoord begint met de losse D-snaar. Als je deze hebt gevonden, begin je met één vaste vinger neer te zitten, deze vinger vormt het beginpunt van je akkoord en voor de rest van je vingers die neergezet worden.
Belangrijke vingerzetting D-akkoord!
Begin door de 1e vinger eerst op de 2e positie van de dunne G-snaar te zetten. Daarna zet je je 3e vinger op de 3e positie van de B-snaar. En als laatste de 2e vinger op de 2e positie van de dunne e-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat het D-akkoord van de losse D-snaar naar de dunne E-snaar, dus alleen 4 snaren!
Onthoud!
In het begin zul je gitaarakkoorden nooit in één keer kunnen pakken. Om het oefenen zo makkelijk mogelijk te maken is de combinatie waarin je je vingers neerzet belangrijk. Zet eerst vinger 1 en 3 neer, zet als laatste de 2e vinger erbij. Doe dit totdat je er zo gewend mee bent dat je het akkoord in één keer pakt.
Voor extra tips voor het D-akkoord kun je altijd terecht bij onze basiscursus gitaarlessen voor beginners.
A-akkoord
Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, houden we het alfabet niet aan. Het E-akkoord en A-mineur akkoord zijn dan ook makkelijker om mee te beginnen dan het A-akkoord. Dit akkoord is in het begin even lastig, maar belangrijk is ie zeker. Ook wordt dit akkoord weer erg veel gebruikt in allerlei liedjes.
De bassnaar
Elk akkoord begint met een basistoon of een bassnaar. Het A-akkoord begint met de losse A-snaar. Als je deze hebt gevonden, begin je met één vaste vinger neer te zitten, en deze vinger vormt het beginpunt van je akkoord en voor de rest van je vingers die neergezet worden.
Vingerzetting A-akkoord
Je begint eerst je 3evinger op de 2e positie van de B-snaar te zetten. Daarna zet je je 2e vinger op de 2e positie van de G-snaar. En als laatste de 1e vinger op de 2e positie van de D-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat het A-akkoord van de losse A-snaar naar de dunne E-snaar, dus alleen 5 snaren!
Tip!
Het A-akkoord kan soms een lastig akkoord zijn om te pakken omdat het veel vingers naast elkaar heeft staan. Probeer je vingers te overlappen zodat je de greep smaller maakt.
Ook is het onvermijdelijk dat de 1e vinger een beetje omhoog kruipt richting de kop.
G-akkoord
Tijd voor een nieuw akkoord: het G-akkoord. Het G-akkoord vergt net als bij het D-akkoord de nodige oefening en flexibiliteit. Ik zal het blijven herhalen: oefening baart kunst!
De bassnaar
Ook dit akkoord begint weer met een vaste bastoon. Het G-akkoord begint met de G. Deze toon zit op de 3e positie van de dikke e-snaar.
Belangrijke vingerzetting G-akkoord
We beginnen met de 1e vinger op de 2e positie van de A-snaar te zetten. Daarna zetten we de 2e vinger op de 3e positie van de dikke E-snaar. En als laatste de 3e vinger op de 3e positie van de dunne e-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat bij het G-akkoord alle 6 de snaren aan.
C-akkoord
Het C-akkoord is een akkoord dat veel gebruikt wordt, dus noodzakelijk om te kennen. Vandaar dat Ed Sheeran ook het C-akkoord in zijn arsenaal van 4 pop-gitaarakkoorden had opgenomen. Het C-akkoord is alleen niet altijd even makkelijk om te spelen, omdat je jouw vingers best ver moet spreiden. Vergeet niet de video te bekijken met tips bij het C-akkoord.
De bassnaar
Je zult inmiddels door hebben dat de naam van het akkoord de bassnaar eigenlijk al automatisch aangeeft. Het C-akkoord begint dus met de C-toon. Deze toon is te vinden op de 3e positie van de A-snaar.
Vingerzetting C-akkoord
Je zet eerst je 1e vinger op de 1e positie van de B-snaar. Daarna zet je je 2e vinger op de 2e positie vande D-snaar. En als laatste de 3e vinger op de 3epositie van de A-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat het C-akkoord van de losse A-snaar naar de dunne E-snaar, dus alleen 5 snaren.
Tips bij het C-akkoord
Het C-akkoord kan nog wel eens lastig zijn. Het akkoord heeft namelijk best wat vingerspreiding nodig van de linkerhand omdat je vingers tegelijk op 3 posities van de hals moeten staan. In deze video van ons youtube-kanaal geef ik een aantal tips om je erbij te helpen.
Tip 1
Als je moeite hebt om het akkoord te pakken zoals op foto 1, kun je proberen het akkoord wat vanuit een andere hoek te pakken, waarbij je je hand wat draait naar de kop toe. Hierdoor wordt de afstand tussen de kop en zijkant van je linkerhand automatisch verkleind. Te zien op foto 2.
foto 1
foto 2
Tip 2
Een probleem wat vaak voorkomt is dat de 3e vinger de D-snaar aanraakt dus zorg dat deze goed omhoog staat en niet te plat op de snaar ligt, want dan wordt de D-snaar gedempt en die willen we juist laten klinken.
Tip 3
Hetzelfde geldt voor de 1e en de 2e vinger. Zorg dat je het topje van je vinger gebruikt. We willen niet dat deze te plat ligt en de e- of de g-snaar dempt.
D7-akkoord
Nu we bijna alle majeur gitaarakkoorden gehad hebben, gaan we weer iets nieuws leren: het septiemakkoord. Een septiemakkoord is te herkennen aan het getal 7 naast de letter van het akkoord. Septiemakkoorden bestaan uit de eerste, derde, vijfde en zevende noot van een toonladder - in tegenstelling tot majeur akkoorden, die veelal uit de eerste, derde en vijfde noot bestaan. Wat dit precies betekent, is nog niet persé relevant als je net begint met gitaar spelen. Je kan het onderstaande D7-akkoord ook gewoon spelen zonder kennis over noten en toonladders.
Zoals je misschien ziet is de vingerzetting een soort driehoek en precies het spiegelbeeld van het D-akkoord.
De bassnaar
Het D7 akkoord begint niet geheel verrassend met de D-bassnaar. Als je deze hebt gevonden, begin je met één vaste vinger neer te zitten, en deze vinger vormt het beginpunt van je akkoord en voor de rest van je vingers die neergezet worden.
Vingerzetting D7-akkoord
Je zet eerst je 1e vinger op de 1e positie van de B-snaar te zetten. Daarna zet je je 2e vinger op de 2e positie van de G-snaar. En als laatste de 3e vinger op de 2e positie van de e-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat het D-akkoord van de losse D-snaar naar de dunne e-snaar, dus alleen 4 snaren.
D-mineur akkoord
Het D mineur lijkt een beetje op het D-akkoord, alleen is de toon op de 1e snaar een vakje omhoog geschoven, waardoor het D-mineur wordt.
De bassnaar
De 1e noot van de D-mineur toonladder is de D. Daarom spelen we alleen 4 snaren, dus vanaf de open D-snaar tot de hoge E-snaar.
Vingerzetting Dm-akkoord
Je zet eerst je 1e vinger op de 1e positie van de e-snaar. Daarna zet je je 2e vinger op de 2epositie van de G-snaar. En als laatste de 3evinger op de 2e positie van de B-snaar.
Vingercombinatie: 1,2,3 - Eventueel kun je ook in plaats van de 3e vinger je 4e vinger gebruiken.
Akkoord aanslaan
Je slaat het D-akkoord van de losse A-of D-snaar naar de dunne E-snaar, dus alleen 5 snaren.
E7-akkoord
Vingerzetting E7-akkoord
Dit spreekt bijna voor zich. De 1e vinger gaat op de 1e positie van de G-snaar en de 2e vinger op de 2e positie van de A-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat het E7-akkoord van de dikke E-snaar naar de dunne E-snaar, dus alle 6 snaren klinken.
F-akkoord
Het F-akkoord is net als het C-akkoord een kwestie van veel oefenen. De spreiding over drie verschillende posities vraagt de nodige flexibiliteit van de spieren in de linkerhand. Maar niks wat je niet kunt leren!
De bassnaar
Het F-akkoord heeft als basnoot de ‘f’ die je kunt vinden op de 3e positie van de D-snaar. De A en de E-snaar doen niet mee.
Een bijzonderheid van het F-akkoord
Bij dit akkoord hebben we een zogenaamde mini-barré nodig. Dit betekent dat de eerste positie van zowel de E-snaar als de B-snaar door één vinger ingedrukt zullen worden. De regel van zo’n barré is dat we altijd de wijsvinger gebruiken en deze plat op de snaar leggen om 2 of meerdere snaren tegelijk in te drukken.
Vingerzetting F-akkoord
Je zet eerst je mini-barré neer met je wijsvinger. Dan de 2e vinger op de 2e positie van de B-snaar en als laatste de 3e vinger op de 3e positie van de D-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat het F-akkoord van de D-snaar tot de dunne e-snaar.
G7-akkoord
Het G7-akkoord lijkt qua spreiding van de vingers veel op het C-akkoord. De spreiding over drie verschillende posities vraagt dus weer de nodige flexibiliteit van de spieren in de linkerhand. Maar dit is een kwestie van dagelijks oefenen en wat je sowieso kunt leren!
De bassnaar
Het G7-akkoord heeft als basnoot de ‘G’ die je kunt vinden op de 3e positie van de E-snaar.
Vingerzetting G7-akkoord
Je zet eerst je 1e vinger op de 1e positie van de e-snaar. Daarna zet je je 2e vinger op de 2e positie van de A-snaar. En als laatste de 3e vinger op de 3e positie van de E-snaar.
Akkoord aanslaan
Bij het G7-akkoord sla je alle 6 de snaren aan.
C7-akkoord
De bassnaar
Het C7-akkoord begint dus met de C-toon. Deze toon is te vinden op de 3e positie van de A-snaar. Wat we toevoegen is een pink op de 3e positie van de G-snaar.
Vingerzetting C7-akkoord
Je zet eerst je 1e vinger op de 1e positie van de B-snaar. Daarna zet je je 2evinger op de 2e positie van de D-snaar. De 3evinger op de 3e positie van de A-snaar. En als laatste voeg je de 4e vinger toe op de 3e positie van de G-snaar.
Akkoord aanslaan
Je slaat het C7-akkoord van de losse A-snaar naar de dunne E-snaar, dus alleen 5 snaren.
A7-akkoord
Het laatste akkoord van deze blogpost, het A7-akkoord, lijkt eigenlijk vrij veel op het A-akkoord. Het enige verschil is dat we de 2e vinger los laten.
De bassnaar
Het A7 akkoord begint met de losse A-snaar. Als je deze hebt gevonden, begin je met één vaste vinger neer te zitten, en deze vinger vormt het beginpunt van je akkoord en voor de rest van je vingers die neergezet worden.
Vingerzetting A7-akkoord
Je zet eerst je 1e vinger op de 2e positie van de D-snaar te zetten. Daarna zet je je 3e vinger op de 2e positie van de B-snaar. En klaar ben je.
Akkoord aanslaan
Je slaat het A7-akkoord van de losse A-snaar naar de dunne E-snaar, dus alleen 5 snaren.
Oefening baart kunst
Dit was het voor deze XL blogpost over de meest gebruikte gitaarakkoorden voor beginners. Om al deze gitaarakkoorden goed in de vingers te krijgen, zit er maar één ding op: blijven oefenen. Maar dat klinkt erger dan het is. Gitaar leren spelen blijft leuk om te doen. Daarbij brengt het ook nog eens erg veel voordelen mee.
Heb je nog vragen? Stel ze dan in de comments! Want de kans is groot dat jij niet de enige bent die een vraag heeft, en zo kunnen wij iedereen beter helpen gitaar te leren spelen.
Iedereen kan gitaar leren spelen. Met behulp van een goed lessenplan kan ook jij al deze akkoorden (en natuurlijk nog veel meer) op de juiste manier leren spelen. De gitaarlessen van de Online Gitaar Academie leren jou stap voor stap gitaar spelen. Online gitaarles is namelijk ideaal voor beginners, zoals je wel kan lezen in deze blogpost over online gitaarles voor beginners.
Kan jij niet wachten om te beginnen? Voor slechts 4.99 krijg jij een maand lang toegang tot alle videolessen, instructies, oefeningen en kennis. Over een maand ben je blij dat je vandaag begonnen bent.
Gitaar leer je spelen bij de Online Gitaar Academie!
Hallo Elko, Ik ben nu bij les 3 en het gaat redelijk goed moet ik zeggen.Toch nog een vraagje over de vingerzetting van het A akkoord. In de les is die:3 2 1, op zich geen punt. Nu ben ik aan het experimenteren geslagen over een andere vingerzetting nl. Wijsvinger op de G snaar,middelvinger op de D snaar,en ringvinger op de B snaar.Nu gaat dit bij het overpakken naar het E akkoord gemakkelijker. Wijsvinger omhoog,de andere 2 vingers op de D en A snaar.Dan naar het D akkoord, wijsvinger omlaag, middelvinger op de E snaar, ringvinger op de B snaar. Ik vind dit beter gaan met de akkoorden wisselen. Goed idee? Hoor het graag.
Groetjes,
Wim.
Hoi Wim,
Jouw vingerzetting is een beetje ongebruikelijk, omdat je op die manier je middelvinger moet kruisen over je wijsvinger. Dit lijkt me vrij oncomfortabel, maar je staat vrij om te experimenteren en manieren te vinden die voor jou werken natuurlijk! Het A-akkoord is een lastige, volg daarom goed de tips die ik in de basiscursus geef en oefen het overpakken langzaam, vinger voor vinger.
Veel speelplezier en succes!
De A zit toch in beide D accoorden. Waarom mag ik in de DM wel een losse A snaar gebruiken en in de andere niet?