Na tientallen plectrums kwijt te raken, stappen gitaristen vaak over naar de fingerstyle-techniek - ook wel tokkelen genoemd. Tokkelen houdt in dat je de snaren van de gitaar plukt van met je vingers. De meeste nummers worden zo gespeeld - en dat heeft een reden. Tokkelen geeft namelijk veel meer vrijheid op de gitaar. Wanneer je tokkelt, kan je tegelijkertijd diepe basnoten, percussie, melodie en akkoordprogressies spelen. Superhandig dus!

Nu alle 128 video's van de tokkelcursus zijn opgenomen en de laatste vier lessen in het edit-proces worden klaar gezet voor cursisten, gaan we even terug naar de basis. Je kan namelijk niet vroeg genoeg beginnen met tokkelen. Daarom zijn ook een aantal video's van de basiscursus toegewijd aan deze fingerstyle-techniek.

Om alvast een idee te geven van hoe jij jouw speeltechniek kan verbeteren met de fingerstyle-techniek, bevat deze blog post vier oefeningen om mee te leren tokkelen. Maar laten we eerst bij het begin beginnen: de benoeming van de vingers van de rechterhand.

De vingers van de rechterhand

Gezien we de snaren plukken met de vingers van de rechterhand, is het wel zo makkelijk om deze te benoemen. Dat scheelt tijd als we het tokkelen oefenen (en maakt afbeeldingen zoals onderstaande wel iets overzichtelijker). Om ze te onderscheiden van de vingers van de linkerhand - die we een cijfer geven - geven we de vingers van de rechterhand de volgende letters:

1.66 pima vingers tokkelen

Belangrijke regels bij het tokkelen zijn:

 1. De duim (P), speelt meestal alleen de bassnaren
 2. Vingers I, M en A spelen meestal alleen nylonsnaren, oftewel de G-B-E snaren.

Leren tokkelen op gitaar - oefening 1

Nu we weten welke vingers we mogen gebruiken om te tokkelen kunnen we een eerste oefening gaan doen.

Kan jij al een klein beetje gitaar spelen? Laten we dan aan de slag gaan met de fingerstyle (tokkel)techniek. In deze video laat gitaarleraar Elco een eerste oefening zien om te leren tokkelen op gitaar.

Zet je vingers als volgt neer:

Vingerzetting tokkelen op gitaar - gitaarles 7.6 van de Online Gitaar Academie

Plaats je duim volledig ontspannen op de A-snaar en laat ‘m daar staan. Zet je wijsvinger op de G-snaar, de middelvinger op de B-snaar en je ringvinger op de E-snaar. Dit is een uitstekende basispositie om het tokkelen te oefenen.

Oefening 1 voor het leren tokkelen op gitaar:

Vingerzetting pima tokkelen op gitaar - gitaarles 7.6 van de Online Gitaar Academie

 • Pluk de duim (p) en laat alle andere vingers staan 12 x
 • Pluk de i-vinger, en laat alle andere vingers staan. 12 x
 • Pluk de m-vinger en laat alle andere vingers staan. 12 x
 • Pluk de a-vinger en laat alle andere vingers staan 12 x

 

Probeer na te gaan welke beweging je precies maakt met je vinger en probeer onder die snaar te komen met je vinger. Dit is een hele goede oefening om de zelfstandigheid van je vingers eigenlijk te testen. Hoe meer controle je over je vingers hebt, hoe beter het tokkelen gaat.


Eerder in de video heeft gitaarleraar Elco het over één van de eerste video’s van de basiscursus, wanneer hij herhaalt hoe je de rechterhand moet plaatsen en wat de juiste gitaarhouding is. De Online Gitaar Academie biedt deze essentiële beginnersvideo's nu gratis aan met het e-book 'Gitaarles voor Beginners'. Sta jij ook nog in de startschoenen (en ben je stiekem voorbij jouw niveau aan het kijken) maak dan gebruik van deze gratis gitaarles!


Leren tokkelen op gitaar - oefening 2

Nu gaan we de oefening iets moeilijker maken. We plaatsen nu de duim op de A-snaar en laten hem weer volledig ontspannen staan voor flexibiliteit.

leren tokkelen op gitaar - duim 2

We gaan nu de vingers i-m-a tegelijk spelen. De bedoeling hierbij is dat je een soort knijpbeweging maakt en de vingers als het ware aan elkaar vastplakt.

In een vierkwartsmaat ziet dat er als volgt uit:

1.70 tokkelen in 4kwartsmaat

Oefening 2:

 • Zet je vingers neer in de p-i-m-a positie van oefening 1
 • Speel
  • Tel:
   • 1: i-m-a tegelijk
   • 2: i-m-a tegelijk
   • 3: i-m-a tegelijk
   • 4: i-m-a tegelijk
 • Herhaal 5 keer

Tip!

Oefen om i-m-a tegelijk te spelen, terwijl je je duim op de A-snaar drukt voor stabiliteit.


Leren tokkelen op gitaar - oefening 3

Nu gaan we de oefening iets moeilijker maken. Net als bij de eerste oefening, spelen we de A-snaar met de duim.

(P). 1x

Daarna spelen we de vingers i-m-a tegelijk. 3x

In een vierkwartsmaat ziet dat er als volgt uit:

1.71 tokkelen 4kwartsmaat met duim let op

Oefening 3:

 • Zet je vingers neer in de p-i-m-a positie
 • Speel
  • Tel:
   • 1: P
   • 2: i-m-a tegelijk
   • 3: i-m-a tegelijk
   • 4: i-m-a tegelijk
 • Herhaal 5 keer

Tip!

Oefen om i-m-a tegelijk te spelen, terwijl je je duim op de A-snaar drukt voor stabiliteit.


Leren tokkelen op gitaar - oefening 4

De vorige drie tokkeloefeningen waren essentieel om te leren voor het bespelen van het nummer Three Little Birds - Bob Marley aan het einde van Basiscursus Les 7. De volgende oefening uit Basiscursus Les 10 dient meer als voorproefje van de tokkelcursus. Deze cursus gaat uitgebreid in op de fingerstyle techniek en bevat dan ook veel oefeningen om de spieren in de vingers te trainen. In de video leer je een oefening om jouw vingers onafhankelijker de snaren te laten plukken.

We gaan nu met de p-i-m-a vingers apart de snaren bespelen.

Vingerzetting pima tokkelen op gitaar - gitaarles 7.6 van de Online Gitaar Academie

Oefening:

 • Leg de p-i-m-a vingers op de snaren, waarbij de duim op de dikke E-snaar rust.
 • Speel nu i, m, a apart 5x Terwijl de duim op de E-snaar blijft staan.
 • Vervolgens speel je i, m, a, m, i 5x Terwijl de duim op de E-snaar blijft staan.
 • Als laatste speel je p, i, m, a, m, i 5x  Nu doet de duim op de E-snaar dus wel mee en zul je het moeten doen zonder houvast!

Hoewel de tokkelcursus jou alle fijne kneepjes leert van het tokkelen, bevat dus ook de basiscursus een aantal tokkellessen. De basis van het tokkelen is namelijk cruciaal voor het juiste bespelen van de gitaar.

Wil jij jouw fingerstyle techniek verfijnen? Voor slechts 4.99 heb je een maand lang toegang tot alle lessen en oefeningen!

Ben jij nog niet ervaren genoeg om de fingerstyle techniek toe te passen op de gitaar? Dat is niet erg! Bij de Online Gitaar Academie leer je stap voor stap gitaar spelen. Iedereen kan op zijn/haar niveau inspringen en gitaar leren spelen op de juiste manier.

Gitaar leer je spelen bij de Online Gitaar Academie!

4 reacties

 1. Rob op 16 april 2020 om 10:36

  Hi
  Ik ben eigenlijk alleen geinteresseerd om nu eindelijk ook het tokkelen onder de knie te krijgen
  Kan ik alleen alle tokkel lessen nemen nadat ik die euro 4.99 heb overgemaakt.
  mvg
  Rob

  • Online Gitaar Academie op 16 april 2020 om 11:27

   Hi Rob,

   Als lid van de Online Gitaar Academie heb je toegang tot alle lessen. Met het lidmaatschap kan je direct beginnen met de tokkelcursus en oefenen op jouw niveau.

 2. Wim v d graaf op 2 mei 2020 om 00:50

  Hallo, Even een vraagje:Ik ben met de basiscursus bezig, en begin aan de derde les. Gaat heel goed. Maar…Bij les 7 gaat het over tokkelen. Nu mijn vraag: Kan ik hier die oefeningen tussendoor leren, of is dit geen goed idee? Daar zitten ook de akkoorden E A en D bij die ik al ken. Lijkt mij leuk om die te tokkelen op de muziek van BOB Marly .Hoor het graag.
  Groetjes,
  Wim.

  • Online Gitaar Academie op 3 mei 2020 om 18:55

   Hoi Wim,

   Normaal gesproken zou ik aanraden om de volgorde van de cursus te volgen, maar een voorproefje nemen op het tokkelen kan natuurlijk geen kwaad. Als je de akkoorden al kent dan zou je kunnen proberen om al over de akkoorden heen te tokkelen, mits je de akkoordenslag ook goed blijft oefenen 😉 Succes!

Laat een reactie achter