Waarom is online gitaarles ideaal voor beginners?
Met online gitaarles kan je gitaar leren spelen op jouw eigen tempo. Als beginner zal je toch altijd eerst een aantal basis akkoorden en standaard-technieken moeten leren. Online gitaarles voor beginners biedt de kans om zo vaak te oefenen als je maar wilt.
Je zal nog eens verbaasd staan hoe vaak een gitaarleraar dezelfde techniek moet voordoen. Bij een online cursus kijk je de les simpelweg terug, zonder nogmaals de volle prijs te hoeven betalen. Daarbij heb je alle vrijheid om te oefenen wanneer het jou uitkomt. Online lessen passen namelijk in iedereen's drukke schema.
Wil jij op jouw eigen termen gitaar leren spelen? Dan zijn online gitaarlessen de oplossing voor jou.
Hoelang duurt het voordat je gitaar kunt spelen?
Er zijn veel (online) gitaarcursussen die beweren dat je binnen een maand tot 8 weken ineens een gitarist bent. Als je dat leest, weet je onmiddellijk dat je verder moet kijken. Een beetje zelf-respecterende muziekschool, privéleraar of online gitaarles aanbieder weet dat je langer nodig hebt als beginner. In de eerste maand leer je hoogstens een handjevol akkoorden, technieken en oefeningen, zodat je met een makkelijk nummer mee kan spelen.
Gitaar leren spelen is een proces. Als je blijft oefenen, kan je na die eerste maand leren om nog een paar nummers te spelen. Zo heeft zelfs Jimi Hendrix het moeten leren.
Heb je talent nodig om gitaar te spelen?
Met talent leer je sneller, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op doorzettingsvermogen. Iedereen kan wel een nummertje spelen op de gitaar. Al ben je geboren in 2005 of al in 1945, het enige wat je moet doen om gitaar te leren spelen is ermee beginnen (en regelmatig oefenen natuurlijk).
Gitaar leren spelen op YouTube
Op YouTube kan je ontzettend veel voorbeelden vinden van hoe je een bepaald nummer moet spelen en ook andere video uitleg en zelfs complete lessen, maar als beginnende gitarist ben je op YouTube wel echt aan het verkeerde adres. Begrijp me niet verkeerd, op YouTube kan je erg goede instructievideo's vinden. Op ons kanaal bijvoorbeeld kan je ook een aantal tips en tricks vinden, zoals deze video waarin ik uitleg hoe je het beste de linkerhand kan plaatsen op de hals.
Alleen kan je als beginnende gitarist moeilijk inschatten waar/hoe je moet beginnen. YouTube staat vol met gitaarinstructie video's, maar een grote meerderheid van de kanalen gaan ervan uit dat je al veel voorkennis hebt. Geen enkel YouTube kanaal biedt het volledige leertraject dat je als beginner van a tot z wilt volgen. Daarbij moet je ook nog eens kunnen beoordelen of ze wel echt weten waar ze het over hebben. Er zijn bijvoorbeeld ook een aantal populaire kanalen op YouTube van mensen die meer marketeer dan gitaarleraar zijn. De technieken die zij aanleren kunnen jouw leerproces meer kwaad dan goed doen.
Of je nou liever privéles volgt of cursist wilt worden van de Online Gitaar Academie, zorg er in ieder geval voor dat je als beginner een goede basis opdoet.
Op eigen houtje gitaar leren spelen
Ik speel al gitaar sinds ik negen ben, geef al jarenlang gitaarles en heb lessen gevolgd van een paar van de beste leraren van Nederland aan het Conservatorium. Toch volg ook ik nog steeds gitaarles van een topdocent. Om beter te worden, zal je jezelf altijd moeten blijven uitdagen.
Ik heb het al eens eerder vernoemd in de blog post over gitaar leren spelen met tabs, maar als je jezelf de verkeerde technieken aanleert kom je daar niet makkelijk meer van af. Gitaar spelen moet leuk zijn. Niet frustrerend omdat het bijvoorbeeld niet lukt om die ene noot van jouw lievelingsnummer zuiver te laten klinken, of een bepaalde akkoordovergang te spelen. Toch kan iedereen met een goed leertraject op de juiste manier gitaar leren spelen.
Daarbij is gitaarles voor beginners zelf ook nog eens leuk om te volgen. Het is geen hogere wiskunde. Het is leuk om steeds meer te kunnen spelen. Ook is het leerproces zelf erg goed voor je, zoals ik al eens heb beschreven in deze blogpost over de 10 voordelen van gitaar leren spelen.
De meest uitgebreide gitaarles voor beginners
Uiteraard vind je hier bij de Online Gitaar Academie alles wat je moet leren als beginner. Met meer dan 230 video's aan uniek videomateriaal biedt de Online Gitaar Academie de meest uitgebreide beginnerscursussen aan van Nederland en België. Iedereen vanaf 12 jaar oud kan gitaar leren spelen aan de hand van deze stapsgewijze cursussen.
Beginnende gitaristen gaan aan de slag met de basiscursus. In de eerste les leer je onder andere hoe je de vierkwartsmaat moet spelen, je vingers en handen op de juiste manier moet plaatsen en een aantal akkoorden spelen. Daarnaast leer ik je ook een beetje theorie zoals de onderdelen van de gitaar en benaming van de snaren. Maar ook praktische dingen zoals het stemmen van de gitaar komen te pas. Les 1 duurt 1 tot 3 weken (afhankelijk van hoeveel tijd je hebt om de lessen te volgen) en werkt er naar toe dat jij mee kan spelen met het nummer Clocks van Coldplay.
Iedere les eindigt op een unieke cover van een bekend nummer. Zo houden we het leren leuk. Nadat jij de gitaarles voor beginners hebt gevolgd, kan jij 10 bekende liedjes spelen op de gitaar. Waar wacht je nog op? Word lid!
Meer informatie
Mocht je nog iets willen weten over online gitaarles voor beginners, vraag het dan hieronder. Ik ontvang de laatste tijd veel mailtjes met specifieke vragen over de cursussen, die ik natuurlijk graag beantwoord (en mij ook inspiratie geven om een dergelijke blog post te schrijven), maar voel je vrij om ook hier iets te vragen. Dan geef je alle andere lezers en/of cursisten namelijk de kans om mee te denken.
Mocht je geen vragen hebben, ook dan zou ik het erg leuk vinden om je reactie te lezen!
Beste,
Een aantal dagen heb ik besloten te beginnen met het bespelen van de elektrische gitaar. (zonder enige ervaring)
Via google met de zoek term (elektrische gitaar leren spelen) op deze site terecht gekomen.
Nu vind ik op de site geen lessen specifiek voor de elektrische gitaar.
Of misschien kijk ik hier overheen.
Ik hoor het graag!
Hoi Stefan,
Leuk dat je lid bent geworden! Onze cursussen zijn met name gericht op de absolute beginner die nog geen ervaring heeft met gitaar spelen. Daarom raad ik iedereen aan eerst te beginnen met een akoestische nylonsnarige gitaar. Dit is hoe je bij een muziekschool vaak ook begint. Na verloop van tijd kun je dan met je aangeleerde basistechnieken overstappen naar een elektrische gitaar (een elektrische gitaarcursus voor de iets meer gevorderde spelers bieden wij hopelijk snel in de toekomst aan). Toch kun je de cursussen wel doorlopen met een elektrische gitaar en zo de basisakkoorden en beginselen van tokkelen leren, dit is namelijk voor elk type gitaar gelijk. Maar voor beginners is het over het algemeen handiger om dit dus eerst op een nylonsnarige akoestische gitaar te leren. Ik hoop dat je hier voldoende informatie mee hebt en veel succes met de lessen!
Hallo,
Ik heb op 14 april 2020. Een proefperiode van één maand. Ik moet zeggen het wordt goed uitgelegd in de video’s.
Ooit heb ik ook een proefles van een andere online site geprobeerd. Daar wordt niet zo uitgelegd als bij deze cursus. Bij die ene cursus wordt de vierkwartsmaat met de nagels van 3 vingers Naar beneden aangeslagen, en met de duim van beneden naar boven.Nu mijn vraag: Hou ik het in deze cursus aan zoals inde video met één vinger, of maakt dat niet uit, zolang als het maar goed gaat? Hoor het graag.
Groetjes,
Wim.
Hoi Wim,
Leuk dat je gitaar wilt leren spelen! Het gebruiken van 3 vingers om de akkoordenslag te maken raad ik niet echt aan, omdat je hiermee de slag minder gecontroleerd maakt. Ik zou één van de 3 manieren aanhouden die ik in deze video uitleg – zie Basiscursus les 1 – video 7: Hoe maak je een akkoordenslag. Mocht je het nu juist met 3 vingers hebben aangeleerd en vind je het lastig om dit af te leren dan is dat geen ramp. Kijk vooral wat voor jou het fijnste voelt en wat goed klinkt. Heel veel plezier met de lessen en succes!
Dankje voor reactie. Oké ik ben aan het experimenteren met de vinger gaat toch ietsje beter, meer gevoel..Nog een vraag over het G akkoord ik zie wel eens dat de vingerzetting ook wel met vinger 2 vinger 3 en de Pink gedaan wordt, nou…ik krijg mijn pink niet bij op de E snaar.. Ik moet mijn vingers ook nog trainen. Ik heb pas 4 weken een gitaar. Eentje in bruikleen, van een kennis. Ik hou heel veel van gitaarmuziek. Van de jaren 60. Spotnicks, jumping jewel, en de Shadows..
Groetjes wim.
Hoi,
Ik ben net begonnen met de 6 maanden cursus. Nog geen spijt van van mijn eelt op de toppen van mijn vingers (western gitaar met stalen snaren).
Er wordt gesproken in de video’s van een E-book. Waar kan ik deze e-book vinden op de site? Het zal makkelijk zijn, als ik oefen om deze te kunnen raadplegen zonder op de online site te zijn.
Hoi Frank,
Met het ebook staat in de lespagina’s verwerkt onder de video’s als tekst en plaatjes. Wij zijn bezig met een vernieuwing van de website, waarin we al dit materiaal ook als pdf ebooks gaan aanbieden bij het voltooien van een les. Zodoende kun je het nieuwe e-book van de volgende les verdienen. Voor nu kiezen we ervoor om al het materiaal op de site te houden, omdat we werken met een ledenstructuur. Eventueel zou je wel de tekst en tabs/noten kunnen opslaan, om het uit te printen.
Klopt het dat, wanneer je een (proef) abonnement aanschaft, je in je eigen tempo door de lessen heen kunt en na les 1 meteen door kan gaan met les 2? Bij andere aanbieders lees ik dat je bijvoorbeeld iedere week één les kunt volgen en dan weer een week moet wachten op de volgende les. Ik wil hierin m’n eigen tempo kunnen bepalen en, bij wijze van spreken, een hele week lang iedere dag een paar uur jullie lessen kunnen volgen. Ik hoor graag van jullie!
Hallo Erwin,
Wanneer je lid wordt krijg je direct toegang tot alle lessen. Je kan daarmee instappen op jouw niveau en op je eigen tempo verder gaan.
Hallo Elco,
Wanneer kunnen we eventueel de vervolgcursus verwachten op de “Tokkelcursus” online? Ik hoor het graag!
Hoi Ernst,
Voorlopig staat er helaas geen nieuwe cursus op het programma. We hebben gemerkt dat er voor de meeste beginners meer dan genoeg materiaal is om vooruit te kunnen. Daarnaast leer je in deze cursussen zoveel technieken dat je ook zelfstandig nieuw materiaal op kan pakken wat op het internet te vinden is!