Zoals je al in de eerste les van de basiscursus merkt, kan je met een paar akkoorden al een aardig handje gitaar leren spelen. Maar met alleen een paar akkoorden in je repertoire pik je niet zo snel een nieuw nummer op. Dus hoe leer je dan liedjes spelen? Dat doe je aan de hand van het notenschrift of een tablatuur – ook wel tabs genoemd.

Tabs of noten.

Veel beginners maken wel eens de vergissing dat tabs een ander woord voor noten is. Maar dat klopt niet. Je ziet het verschil direct in de onderstaande video:

 

 

Hier speel ik langzaam het begin van het nummer House of the Rising Sun – The Animals. Net als bij ieder nummer die wij leren spelen (nadat de tabs en noten aan bod komen in het lessentraject) zie je in de onderste helft van de video een balk met twee rijen. De bovenste rij geeft de noten weer. De onderste rij bestaat uit tabs.

Twee dingen vallen gelijk op. De noten zien er iets ingewikkelder uit dan de tabs. Toch komen ze neer op hetzelfde principe: ze geven allebei weer wanneer je wat spelen moet.

Het grote verschil is dat je aan de hand van het notenschrift een nummer kan leren spelen dat je nog nooit gehoord hebt. Want het notenschrift toont ook aan hoelang de noot duurt. Dat ontbreekt wel aan tabs.

Wanneer je een tablatuur gebruikt, is het dus wel zo handig om tegelijk naar het nummer te luisteren. Gelukkig leven we in de 21ste eeuw. Op youtube kan je elk liedje vinden dat maar bestaat. En het is maar een kleine moeite voor een online gitaarschool om de stof overzichtelijk te maken door tabs en noten in een video te verwerken, vinden wij.

(Meer te weten komen over het verschil tussen tabs en noten? Dat kan hier)

Hoe werken tabs?

Tabs zijn alleen maar een hulpmiddel. Ze laten jou zien waar jouw vinger moet komen te staan wanneer je in het nummer een bepaalde snaar aanslaat. Ken jij de namen van de gitaarsnaren al? Dan weet je in principe alles wat je nodig hebt om tabs te kunnen lezen en dus een nieuw liedje te leren spelen. Of te schrijven – voor de singer-songwriters onder ons.

In de onderstaande plaatjes zie je hoe overzichtelijk tabs zijn. Iedere streep geeft een snaar weer van een rechtshandige gitaar (sorry linkshandige gitaristen, jullie zullen alweer alles moeten omdraaien).

gitaar met snaren voor tabs / tablatuur

Het enige wat we nu nog hoeven te doen is simpelweg laten zien waar je de snaar moet indrukken. Dit geven we aan met cijfers in de tablatuur. De cijfers staan voor de vakjes die zich tussen de frets in bevinden. Dus in de onderstaande tablatuur zien we dat de in het bovenste vakje de dunne e-snaar moeten pakken.

wijsvinger op dunne e snaar tab

Kijk bijvoorbeeld nog maar eens naar de intro van House of the Rising Sun. Hier zie je hoe ik mijn vingers plaats wanneer de tablatuur aangeeft waar ik ze moet zetten.

Als tweede is het belangrijk om te kijken of de cijfers los van elkaar staan, of juist onder elkaar. Laten we bijvoorbeeld het E-akkoord eens uitschrijven in tabs.

Je leest tabs van links naar rechts. Wanneer de cijfers onder elkaar staan betekent dat dus dat de noten precies tegelijk moeten worden gespeeld. In het bovenstaande voorbeeld speel je dus met een vinger op de G-snaar tussen de eerste frets in terwijl je de D-snaar en A-snaar tegelijk indrukt tussen de tweede paar frets.

Wanneer ze los van elkaar staan, is het de bedoeling dat je ze één voor één achter elkaar speelt. In het bovenstaande voorbeeld (na ‘of’) speel je dus eerst de A-snaar, dan de D-snaar en vervolgens de G-snaar.

Wanneer je een open snaar moet spelen, oftewel een snaar aanslaan zonder een vinger te plaatsen, geeft de tab dat aan met een 0.

Maatsoorten in tabs aangeven.

We missen nu nog wel nog een erg belangrijk onderdeel. Namelijk de maatsoort. Maar ook dit kunnen we aangeven in de tablatuur. Kijk maar naar de onderstaande afbeeldingen.
Een vierkwartsmaat wordt aangegeven als 4/4, gezien we 4 tellen hebben per maat.

maatsoort tab uitleg

Het woordje ‘kwart’ slaat dan ook op de onderste 4 (vergelijkbaar met een breuk). Dit betekent dat we alleen vierkwartsnoten spelen. We spelen dus 4 vierkwartsnoten per maat.

Hetzelfde geldt voor de driekwartsmaat, aangegeven als 3/4. We tellen 3 vierkwartsnoten per maat.

3 vierkwartsnoten in maat tab

of

4 vierkwartsnoten in maat tabs

Dit is eigenlijk alles wat je maar hoeft te weten over de beginselen van tabs en tokkelen. Wanneer jij dit in de vingers hebt, kan je beginnen met het leren van ieder nummer dat maar online staat – en dat zijn er nog al wat. Ultimate Guitar heeft er bijvoorbeeld al meer dan een miljoen. Ook zijn er apps voor android en de iphone waar jij tabs op kan bekijken. Zo kan je met de gitaar in de handen meespelen met de tabs op je telefoon. Superhandig!

Maar pas op!

Het is maar al te makkelijk om een paar belangrijke stappen over te slaan en te vroeg te willen beginnen met gitaar spelen aan de hand van tabs. Veel beginnende gitaristen maken de fout dat ze zichzelf met behulp van tabs aanleren hun favoriete liedjes te spelen – op welke manier dan ook. Maar de technieken die je aanleert wanneer je nog nooit een echte les hebt gevolgd kunnen meer schade doen dan ze goed doen. Je leert dan namelijk een eindresultaat behalen – het liedje spelen – in plaats van goed gitaar spelen. Het is erg moeilijk om een foute techniek af te leren.

Er zijn veel voordelen verbonden aan online gitaarles voor beginners. Maar als je ieder nummer wilt leren spelen zoals het hoort te klinken, zal je toch echt bij het absolute begin moeten beginnen: houding, vingerzetting, akkoordenslag etc.

Zorg er ook altijd voor dat jouw gitaarleraar echt weet hoe je gitaar moet leren spelen – niet zoals Phoebe hier:

 

 

Sta jij ook nog in de startschoenen en wil jij les volgen van de kwalitatief sterkste online beginners gitaarschool van Nederland en België? Of weet je er al wat van en wil je jouw talenten bijschaven? Bekijk dan onze online gitaarles abonnementen. Probeer het een maand lang voor slechts €4.99!

2 reacties

 1. Ad op 7 november 2020 om 19:07

  Hallo, ik ben op zoek naar de gitaar tabs van de solo in Piece of the action van de Babys. Enig idee waar ik die zou kunnen vinden? Ik zal u eeuwig dankbaar zijn!
  Met vriendelijke groet,
  Ad

  • Online Gitaar Academie op 14 november 2020 om 15:37

   Hi Ad,

   Sites als tabs.ultimate-guitar.com of e-chords.com bevatten de tabs van enorm veel nummers. Hier kan je ze vast snel vinden 😉

Laat een reactie achter